Joomla 5.0.2

Joomla 5.0.2 ve 4.4.2 Hata Düzeltme Sürümü Yayınlandı

Joomla! Projesi, Joomla! 5.0.2 ve 4.4.2'nin yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyar. Bu, Joomla! 5.x ve 4.x serisi için bir hata düzeltme sürümüdür.

Bu sürüm, Joomla'nın erişilebilir web tasarımındaki yüksek standartlarını devam ettirerek Joomla'nın kapsayıcılık, basitlik ve güvenlik değerlerini vurgulayarak daha da güçlü bir açık kaynaklı web platformuna dönüştürüyor.

5.0.2 ile hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler

GitHub'daki tam liste burada: https://github.com/joomla/joomla-cms/milestone/119?closed=1

4.4.2 ile birlikte neler geliyor?

GitHub'daki tam liste burada: https://github.com/joomla/joomla-cms/milestone/118?closed=1

Joomla 5.0.2'yi nereden indirebilirim?

Yeni Kurulumlar

Yeni kurulum talimatları ve teknik gereksinimler

Joomla! 5.0.2 sürümü indirin.

Güncelleme Paketleri

Joomla! 5.0.2 güncelleme paketlerini indirin.

Türkçe Dil Paketi

Joomla! 5.0.2 Türkçe dil paketini indirin.


Joomla! 4.4.2'yi nereden indirebilirim?

Joomla! 4.4.2 güncelleme paketini indirin.

Kuruluma gerek kalmadan Joomla 5 turu yapmak ister misiniz? Sizin için bir çözümümüz var: launch.joomla.org adresinden Joomla 5.0'ı deneyin.

Hâlâ Joomla 3.x'te siteleriniz mi var?

Ticari yani ücretli bir güvenlik sürümü olan 3.10.14-elts var.
https://elts.joomla.org/release-notes

Sitemi Joomla 5'e nasıl yükseltebilirim?

Joomla 4.4.x'ten 5.x'e geçiş için iyi haber; bu bir geçiş değil yükseltmedir. Neden? İki ana neden:

  • Kodların tümünü kaldıran ve güncel Joomla kodunu kullanan Joomla 4 (J4) eklentileri Joomla 5 (J5)'te çalışacaktır.
  • Diğerlerinin çoğu, yeni Davranış - Geriye Dönük Uyumluluk Uyumlu Ek (plugin) etkin durumdayken çalışacaktır.

Tüm ayrıntıları burada bulabilirsiniz:

https://docs.joomla.org/Special:MyLanguage/Joomla_4.4.x_to_5.x_Planning_and_Upgrade_Step_by_Step

Not: Güncellemeyi ilk önce canlı sitenizin bir kopyasında test etmenizi öneririz.

Ayrıca en kısa sürede göç etmeniz gerekip gerekmediğini de merak edebilirsiniz. Kendinize zaman ayırabilirsiniz; 4.4 sürümü 2 yıl daha destekleyeceğiz. Dolayısıyla, şimdi yükseltme yapmazsanız siteniz risk altında değildir. Ayrıca bazı eklentilerimiz henüz Joomla 5 için hazır olmayabileceğini de unutmayın (çoğu geliştirici bir süredir Joomla 5 test sürümü sunarak harika bir iş çıkarmış olsa da). Joomla Eklenti Dizininde sürüme göre filtreleyebilirsiniz, böylece b/c eklentisi etkinken hangilerinin J5 için hazır olduğunu ve hangilerinin J5 için hazır olduğunu görebilirsiniz.

Peki ya Joomla 4.4?

Joomla 4.4'ün hiçbir özelliği yoktur. Ancak Joomla 4.x'ten Joomla 5.x'e güncelleme yapabilmeniz için bu gereklidir. Daha sorunsuz bir yükseltme yoluna izin verecek güncellemeler içerir ancak yeni özellikler içermez.

Joomla 5 çıktı. Biraz ses çıkar

Joomla 5.0'ın yayınlandığını dünyaya duyurun. 

#Joomla5 etiketini kullanın, Joomla 5 videosunu paylaşın, Joomla 5 açılış sayfasını müşterilerinize gönderin veya profesyonel sitenize ekleyin.

Joomla! kimler içindir?

Web ajansları, büyük ve küçük şirketler, çevrimiçi mağazalar, blog yazarları, topluluklar ve her türlü kuruluş (örneğin, STK'lar, okullar, hayır kurumları ve hükümetler) tercih ettikleri CMS olarak Joomla'yı kullanır.

Joomla kendini adamış gönüllüler tarafından yazılmıştır. Bu gönüllülerin çoğu bunu günlük web tasarımlarında, oluşturmalarında ve barındırmalarında kullanıyor. Yani diğer birçok sistemden farklı olarak Joomla, onu günlük olarak kullananlar tarafından oluşturulmuştur. Bu, güvenli ve sağlam yapısına da yansıyor.

Joomla 5'te eklenti geliştiricilerine yönelik yardım var mı?

Evet, büyüyen bir kılavuz, eklentileri kodlayan ve sürdürenlere yöneliktir. Kılavuz https://manual.joomla.org/migrations/44-50/ adresinde bulunabilir ve geliştiricilerin herhangi bir değişikliğin önüne geçmesine yardımcı olmak için büyüyen bir çalışmadır.

Joomla'yı geliştirmeye nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Joomla'ya aktif olarak dahil olmanın çeşitli yolları vardır. Kodlayıcı, entegratör veya Joomla kullanıcısı olmanızın bir önemi yok. Mattermost'taki topluluğa katılabilir ve katılacak takımları inceleyebilir veya hazırsanız doğrudan Joomla! Hata Kadrosu (Joomla! Bug Squad)'a geçebilirsiniz.

Joomla! Hata Ekibi ve CMS Sürüm Ekibi, CMS geliştirme sürecindeki en aktif ekiplerden bazılarıdır ve her zaman hata raporlarını sıralama, yamaları kodlama ve çözümleri test etme konusunda yardımcı olabilecek kişileri (sadece geliştiricileri değil) arıyorlar. Bu, Joomla kod tabanına ilişkin çalışma bilginizi artırmanın ve aynı zamanda dünyanın her yerinden yeni insanlarla tanışmanın harika bir yoludur.

Ayrıca sürecin birçok alanında yer alan kişilere teşekkür ederek Joomla'nın geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje aynı zamanda Joomla CMS ve Framework'e dahil edilecek çalışmaları hazırlamak ve göndermek için zaman ayıran tüm katkıda bulunanlara da teşekkür ediyor.

Joomla 5 ile ilgili belgeleri nerede bulabilirim?

Joomla 4 konusunda size yardımcı olacak bazı eğitimler bulunmaktadır. Joomla 4 için Eklenti veya Modül oluşturma, ad alanı kuralları, hazırlanmış ifadeler, yeni web varlık sınıflarını kullanma ve çok daha fazlasını içeren mevcut olanları şu adreste bulabilirsiniz: https:// docs.joomla.org/Category:Joomla!_5.x

Kullanıcılara ve diğer eklenti geliştiricilerine yardımcı olmak ve rehberlik etmek için geliştiricilerin docs.joomla.org adresinde Joomla 5 hakkındaki belgeleri yazmalarına yardımcı olmalarını teşvik ediyoruz.

Bir JDocs sayfası, geliştiricilerin mevcut belgeleri ve hâlâ ihtiyaç duyulan belgeleri görmelerine yardımcı olacaktır.

Sizi düzenli olarak kontrol etmeye, güncellemeye ve eksik içerikleri sağlamaya davet ediyoruz.

İlgili bilgiler

Bir eklenti geliştiricisiyseniz lütfen eklenti geliştirici kanalına abone olduğunuzdan emin olun https://joomlacommunity.cloud.mattermost.com/main/channels/extension-development-room
Eklenti geliştiricileri topluluğuna katılabileceğiniz yer.

  • Hataları ve sorunları bildirme
  • Genel geliştirici e-posta listesi
  • Joomla geliştirici ağı

Gönüllülerimize Çok Teşekkür Ederiz!

Joomla 5.0.2 onlarca gönüllünün binlerce saatlik çalışmasının sonucudur.

5.0.2 sürümüne katkıda bulunan herkese büyük bir teşekkür ederiz!

Özel olarak bahsetmek gerekirse:

4.4.2 ve 5.0.2 kodlarına katkıda bulunanlara...

Böyle muhteşem bir iş çıkaran ekiplerimize kocaman bir alkış. Özellikle CMS bakım ekibi, CMS sürüm ekibi, dokümanlar ekibi ve Pazarlama ekibi bu sürümün gerçekleşmesi için ellerinden geleni yaptı.

Hepinize teşekkür ederiz.

İlgili Makaleler

Joomla!® Keşfedin

Joomla!® Haberler

Joomla!® Destek

Sosyal Ağlar

© 2005 - 2023 Joomlatr.org. Her hakkı saklıdır.
Joomla!® name is used under a limited license from Open Source Matters in the United States and other countries. Joomlatr.org is not affiliated with or endorsed by Open Source Matters or the Joomla! Project.